Lecznicze właściwości miodu

sniadanieMiód, oprócz tego, że jest przepyszny ma dodatkowe właściwości. Wiedziały o tym nasze babcie, które jadały go regularnie. Chyba każdy pamięta też domowe kuracje na przeziębienie zawierające miksturę mleka, miodu i masła. Miały one niesamowite właściwości. Leczyły ból gardła i rozgrzewały organizm. Miód zawiera, oczywiście oprócz cukrów, wiele witamin i mikroelementów, które są niezbędne dla naszego organizmu. Świetnie smakuje rozpuszczony w letniej wodzie z dodatkiem cytryny, a poza tym ma wtedy właściwości zwiększające odporność naszego organizmu. Wyróżniamy wiele rodzajów miodu, przy czym każdy z nich ma nieco odmienne właściwości lecznicze. I tak na przykład miód akacjowy pomaga w chorobach nerek oraz poprawia pracę naszego układu pokarmowego, natomiast miód gryczany jest polecany chorującym na miażdżycę i choroby serca, miód wrzosowy wskazany jest dla osób skarżących się na uporczywe zmęczenie. Jak widać warto regularnie jeść miód bo jest on nie tylko bardzo dobry w smaku, ale ma też dobroczynne właściwości dla naszego zdrowia.

Comments are closed.